Hvis du rejser meget, så kender du nok også til, at søvnkvaliteten svækkes når du skal finde dig til rette et nyt sted. Det kan være på grund af lyden af kirkeklokker, fulde mennesker på gaden, lyde fra naboværelset eller den komplette stilhed, som du ikke er vant til. Faktisk er det helt normalt, at kvaliteten af din søvn falder når du skal sove et nyt sted. Grunden til, at vi som oftest sover dårligere, når vi sover et nyt sted, er nemlig, at hjernen er mere på vagt en normalt. Det kan der være mange grunde til, men én af dem er, at vi helt ubevidst kun sover let for at forberede os på eventuelle farer.

Delfiner sover med den ene hjernehalvdel af gangen, for at være klar til at flygte hvis en haj kommer forbi og den samme mekanisme gælder, når vi mennesker sover et nyt sted. Vi er ubevidst klar til at flygte, hvis uheldet er ude. Hjernen er meget omstillingsparat, men du kan hjælpe den lidt på vej med disse fem tips til, hvordan du kan sove godt et nyt sted.

Lær omgivelserne at kende

Det første du kan gøre når du kommer til et nyt sted, er at gøre en indsats for at lære omgivelserne at kende. Brug lidt tid på hotelværelset, hvor du langsomt kan indprente dig de forskellige indtryk i form af lyde, lysforhold og hvor eventuelle flugtveje og lyskontakter sidder. Det kan helt ubevidst medvirke til, at du hurtigere og nemmere kan falde til ro og slappe af det nye sted.

Tag din egen pude med

Det kan være en god idé at medbringe den hovedpude du sover på derhjemme. Selvom den fylder meget i kufferten, så kan den være medvirkende til, at kvaliteten af din nattesøvn det nye sted bliver bedre. Den vil sikre dig, at du får den komfort som du er vant til, mens den genkendelige duft skaber mere tryghed. På den måde mindsker du stressniveauet i hjernen og får lettere ved at falde ordentligt til ro.

Nattøj og undertøj er vigtigt

Selvom man ikke tror det, så spiller både nattøj og undertøj faktisk en rigtig stor rolle i forhold til søvnen. Hvis du sørger for at tage noget komfortabelt nattøj med, så kan det være medvirkende til, at du ligger mere komfortabelt i den nye seng. Det samme gør sig gældende for det undertøj du vælger at medbringe på rejsen. Sørg for at medbringe noget dejligt blødt undertøj, gerne uden irriterende former og sømme, der kan genere din nattesøvn. Det er vigtigere end du tror.

Sovebriller og ørepropper

Hvis du lukker lys og lyde ude, er der bedre chancer for at falde i søvn. Du er ikke garanteret at der er gardiner, eller at hotelværelset ikke ligger klods op og ned af en kirke, der ringer om morgenen. Derfor kan sovebriller og ørepropper være fornuftigt at medbringe på rejsen.

Drop kaffen inden du skal i seng

Det sidste tip er, at du bør droppe kaffen tæt på sengetid. Selvom du er vant til at drikke kaffe derhjemme kort før sengetid, så kan det anbefales at undgå det på rejsen. For koffeinen i kaffe har unægtelig en opkvikkende effekt, der kan få indflydelse på din søvnkvalitet det nye sted.